formats
Gepubliceerd op maart 29, 2012, door in Uncategorized.

Soms mijmer ik graag over economie. Bijvoorbeeld over de verenigde staten. Anno 2012 kunnen we wel zeggen dat de VS een nieuwe economie heeft betreden. Veel van de nieuwe economie – eisen hebben geen basis in feiten. Alhoewel 1 eis (diegene die zegt dat de VS economie een periode is ingegaan van vluggere technologie processen en daarom kan men grotere groei verwachten in de toekomst) is meer aannemelijk en daarom waard te onderzoeken.

De manier om dit te onderzoeken is een visie op lange termijn te nemen en het groeipercentage van output per arbeider sinds 1960 in de Verenigde Staten in kaart te brengen. (output per arbeider = productiviteit, het groeipercentage van de output per arbeider = het tempo van de productiviteitsgroei).

  • Hoewel groeipercentages veel variëren van jaar tot jaar, schijnt het dat op een punt in 1970 er een daling was in het gemiddelde groeipercentage van output per arbeider. Het gemiddelde groeipercentage voor de periode 1960 – 1973 was 2,1%. Het gemiddelde jaarlijks groeipercentage voor de periode 1974 – 1993 was veel lager met een 1,0%.
  • Hoewel in het recente verleden het gemiddelde groeipercentage van output per arbeider schijnt te zijn opnieuw gestegen. Het gemiddelde groeipercentage voor de periode 1994 – 2004 was 2,0%.

De hoge groeipercentages sinds 1994 konden juist een serie van “gelukkige” jaren zijn, die zich niet meer zullen herhalen. Andere economisten geloven dat de onderliggende maatstaf van technologische vooruitgang, inderdaad, in de Verenigde Staten, grotendeels als resultaat van de ontwikkeling en het betere gebruik van informatietechnologie, van computers tot snellere communicatienetwerken is gestegen. Als zij juist zijn, is het, inderdaad, redelijk om de snellere productiviteitsgroei en een snellere verhoging van de levensstandaard voor wat tijd te verwachten te komen.

Delen is sexy!